Publicatiedatum: 17-01-2019
Vanaf 21 januari rijdt er dagelijks een nieuwe directe buslijn (lijn 119) tussen het Centraal Station (CS) Eindhoven en de ASML-gebouwen aan De Run in Veldhoven. De expresbus is de eerste concrete actie die volgt uit de afspraken die overheden en bedrijfsleven in december 2018 maakten om de bereikbaarheid van bedrijventerrein De Run te verbeteren.
Foto van station Eindhoven bij avond

Lijn 119 is een snelle openbaar vervoer-verbinding specifiek bedoeld voor werknemers en bezoekers van bedrijventerrein De Run en Maxima Medisch Centrum. De buslijn wordt onder het merk BRAVO verzorgd door vervoerder Hermes. De expresbus rijdt vanaf 21 januari zes keer per uur in de spits tussen 07.00 – 09.00 uur en 16.00 – 18.30 uur en stopt alleen bij de halte voor ASML-gebouw 1 (De Run 1000) en de halte voor ASML gebouw 4 (hoofdcampus, De Run 6500). Daarmee is het een directe verbinding en een aantrekkelijk alternatief voor woon-werkverkeer. Daarnaast blijven ook lijn 319, lijn 18 en lijn 19 rijden. In de spits rijden daarmee dus 15 bussen per uur tussen het centrum van Eindhoven en ASML/Maxima Medisch Centrum.

Samenhangend pakket

In december 2018 besloten provincie Noord-Brabant, de gemeenten Veldhoven en Eindhoven, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en ASML tot een samenhangend pakket van maatregelen om de bereikbaarheid van bedrijventerrein De Run te verbeteren. Overheden en het bedrijfsleven investeren samen in de aanpak van knelpunten in de infrastructuur, de opwaardering van fietsvoorzieningen en het openbaar vervoer en maatregelen op het gebied van nieuwe vormen van gedeeld vervoer.

Kijk voor meer informatie en een schematisch overzicht van de samenhangende maatregelen op de website van de gemeente Veldhoven.