Publicatiedatum: 11-12-2020
Ondernemers hebben nog tót 1 januari om de reiskostenregeling aan te passen
Foto N279 met verkeer

Per 1 januari 2021 mogen werknemers niet meer onbelast een reiskostenvergoeding ontvangen voor thuiswerkdagen. Vanaf het nieuwe jaar geldt de regel dat er alleen belastingvrij wordt vergoed als er aantoonbaar gereisd is. Speciaal voor Brabantse ondernemers is de gratis ‘Helpdesk Reiskosten’ geopend, voor hulp bij de voorbereiding op deze nieuwe situatie. Initiatiefnemer is Mobility Mixx, partner in SmartwayZ.NL, hét innovatieve mobiliteitsprogramma in Zuid-Nederland.

2020 was een uitzonderlijk jaar, dat erkent ook de Belastingdienst. Staatssecretaris Vijlbrief bepaalde in mei dat werkgevers dit jaar uit mogen blijven gaan van de geldende afspraken. En dus mochten de afgesproken reiskostenvergoedingen worden uitbetaald, ook al werken collega’s massaal thuis. Voorwaarde is wel dat de regeling al voor 13 maart 2020 is vastgesteld.

 

Nieuw jaar, nieuwe spelregels

Maar per 1 januari 2021 gaat dat veranderen! Reiskosten mogen nog steeds belastingvrij worden vergoed voor het tarief van maximaal 19 cent per kilometer, maar thuiswerkdagen tellen dan niet meer mee. Wie de vaste reiskostenvergoeding toch wil handhaven, moet kunnen aantonen dat de betreffende werknemers 36 weken of 128 dagen per jaar naar hun vaste werkplek reizen. Zo niet, dan kan er gedeclareerd worden op basis van nacalculatie. Te veel uitgekeerde vergoedingen zijn belastbaar.

 

Helpsdesk Reiskosten

Daarom is de ‘Helpdesk Reiskosten’ geopend, speciaal voor Brabantse ondernemers. Natasja Hermans, mobiliteitsexpert bij Mobility Mixx legt uit waarom: “Wij zijn als Mobility Mixx veel actief in Brabant en merken dat lang niet alle werkgevers een ‘fiscus proof’ reiskostenregeling klaar hebben. Daarom bieden we gratis hulp bij de voorbereiding op deze nieuwe situatie. Om te beginnen hebben we op onze site een checklist voor werkgevers geplaatst, met praktische tips voor de invoering. Wie aanvullende vragen heeft, kan kosteloos contact opnemen voor een adviesgesprek.”

 

Meer informatie is te vinden op mobilitymixx.nl/reiskosten
of door te bellen naar de helpdesk van Mobility Mixx: 088-5272850

 

Over Mobility Mixx

Mobility Mixx is sinds 2002 actief op de markt van zakelijke mobiliteit. Deze dienstverlener helpt organisaties in de overheid en het bedrijfsleven met complete maatwerkoplossingen voor hun mobiliteitsbehoefte: plannen, boeken, administreren en betalen. Dat kan voor alle soorten reizen: woon-werk, zakelijk en privé. Een dergelijke alles-in-1-oplossing heet Mobility as a Service, afgekort ‘MaaS’. In Brabant is Mobility Mixx actief voor SmartwayZ.NL, waarbij reizigers alternatieven geboden worden rond de bouwwerkzaamheden van het project N279.