Publicatiedatum: 26-04-2022
De inschrijvingen voor de zesde editie van Mobility Lab zijn geopend. Ondernemers die hun prototype voor een nieuw product of idee voor een nieuwe dienst willen testen in de praktijk kunnen zich tot en met 31 mei aanmelden voor hét startup-programma op het gebied van mobiliteit. De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Onder het motto ‘Niet lullen maar testen!’ koppelt Mobility Lab ondernemers in een programma van 9 maanden aan een aansprekende eerste klant, waar ze hun innovatie kunnen bewijzen in de praktijk.
Foto van fietsers op een fietsbrug in Eindhoven

Er wonen steeds meer mensen in de stad, er worden nieuwe woonwijken gebouwd en dus neemt de druk op de openbare ruimte toe. Ons mobiliteitssysteem verwerkt steeds meer verplaatsingen, maar om dat te kunnen blijven doen is innovatie op mobiliteitsgebied noodzakelijk. Mobility Lab helpt startups daarbij. Startups krijgen de kans om hun mobiliteitsconcept te bewijzen in de praktijk. De pilots vinden plaats in de regio’s Noord-Brabant, Limburg en Rotterdam bij organisaties, gemeenten en bedrijven met een mobiliteitsvraagstuk. Dit jaar treedt ook de provincie Utrecht als partner toe tot het programma.

 

Startups uit binnen- en buitenland

Mobility Lab is niet nieuw. In de vijf voorgaande edities leidde het startup-programma tot honderden banen en hebben de startups ruim 34 miljoen euro aan funding opgehaald om op te kunnen schalen. In de afgelopen jaren deden 89 startups uit binnen- en buitenland mee aan Mobility Lab en werden 74 pilots uitgevoerd. Mobility Lab bracht onder meer al pilots tot stand bij diverse gemeenten, de Efteling, Eindhoven Airport, Ahoy, RET Rotterdam en Dura Vermeer. Bekende deelnemers uit eerdere edities zijn onder meer Amber, Felyx, Cargoroo, Tiler, SD Insights, Citysteps, Juuve en Samotics.

 

Zuid-Nederland

Sinds 2018 is Mobility Lab actief in Zuid-Nederland. Er vonden de afgelopen jaren in Brabant en Limburg uiteenlopende en succesvolle tests en pilots plaats. “Innovatie en smart mobility is steeds belangrijker voor ons mobiliteitssysteem. Met Mobility Lab krijgen startups een kans hun idee in de praktijk te testen bij een gerenommeerde organisatie of bedrijf. Zo kunnen deze startups zich verder ontwikkelen en dat is goed voor het verbeteren van mobiliteit. Niet alleen in Brabant, maar in heel Nederland en zelfs daarbuiten”, zegt Suzanne Otters-Bruijnen, gedeputeerde Mobiliteit in Noord-Brabant.

Aanmelden

Tot en met 31 mei 2022 kunnen startups zich aanmelden via mobilitylab.nl. Uit de aanmeldingen worden 25 startups geselecteerd voor het programma van Mobility Lab. Het programma koppelt hen aan een eerste aansprekende klant. Ook kunnen de deelnemers rekenen op juridisch-, marketing- en communicatieadvies én hulp bij het vinden van funding.

 

Over Mobility Lab

Startup-programma Mobility Lab is opgericht in 2017 en beleeft dit jaar de zesde editie. Het is oorspronkelijk een initiatief van De Verkeersonderneming dat zich in de afgelopen jaren focuste op een betere bereikbaarheid van de Rotterdamse regio. Naast de gemeente Rotterdam zijn ook SmartwayZ.NL, het innovatieve mobiliteitsprogramma van Zuid-Nederland, en de provincie Limburg aangesloten als partner en treedt dit jaar ook de provincie Utrecht toe als partner. Mobility Lab heeft als doel om met innovatieve startups onze mobiliteit te verbeteren en te verduurzamen. Daarbij staan maatschappelijke doelstellingen voorop. Er zijn geen commerciële doelstellingen bij het ondersteunen van de startups.

 

Meer informatie is te vinden op www.mobilitylab.nl.